Thursday, December 20, 2012

PRINCIPIUL DE FUNCTIONARE AL PANOURILOR CERAMICE PE INFRAROSU






Informatii generale – panouri ceramic pe infrarosu
Incalzirea ceramica a fost conceputa si proiectata pentru  cladiri cu inaltimi mai mari de 5 m. Pentru acest lucru au fost folositi radianti ceramici avand raza lunga de actiune. Panourile radiante transmit caldura prin radiatie suprafetelor si obiectelor  din jurul lor, de la care incepe sa se incalzeasca si aerul din incaperi. Volumul de radiatie termica este concentrat local, prin aceasta crescand eficienta incalzirii.
Radiatia ceramica se propaga natural, in directia aleasa fara a consuma energie de transmitere. Ea incalzeste suprafete si nu volume. Aerul este incalzit indirect prin recedarea caldurii de catre corpurile incalzite. Prin radiatie, temperatura aerului este inferioara temperaturii de confort. Pierderile de caldura sunt limitate.
Materialul ceramic, prin puterea sa de emisie ridicata, are cea mai mare capacitate de a transforma energia in caldura radiata (cu 30% mai mult decit otelul).

Partile componente ale unei instalatii cu panouri radiante
In principiu o instalatie de incalzire prin radiatie cu panouri radiante se compune din urmatoarele parti:
o        suprafele incalzitoare denumite si panouri radiante ceramice; o    retelele de distributie;   echipamente de reglare si automatizare;
o     
Presiunea de alimentare si presiunea de functionare a panourilor radiante
Presiunea de alimentare cu gaz poate fi mai mare sau egala cu presiunea de functionare a panoului radiant ceramic (17 mbar pentru gaz natural si 37 mbar pentru GPL).
Radiantii ceramici au eficienta la orice inaltime de montaj. In cladirile mai putin inalte, utilizarea radiantilor de putere redusa permit garantarea unui confort uniform al ocupantilor.
Dupa aprindere, 95% din puterea radiata este atinsa in 5 minute. Aceasta viteza de atingere a temperaturii dorite permite pastrarea unui inalt randament de radiatie. Panourile radiante ceramice au o temperatura superficiala omogena. Montajul in "campuri incrucisate" permite obtinerea unui confort omogen pe toata suprafata incalzita.
Compacte, cu gabarit redus si orientare reglabila pentru obtinerea unei bune repartitii a caldurii, panourile radiante ceramice sunt usor de montat si nu necesita sustineri speciale.
Posibilitatea incalzirii partiale si de alegere a temperaturilor pe zone, programarea functionarii, conduc la utilizarea optima a energiei. Pentru toate cladirile cu inaltimi de peste 5 m, supletea si eficacitatea radiantilor ceramici permit crearea confortului optim cu costuri mult inferioare altor sisteme de inclazire.
Alegerea unei instalatii de incalzire corespunzatoare cladirilor cu inaltimi de peste 5 metri si tuturor conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca este o problema dificila si necesita o analiza aprofundata, de la caz la caz.
La analiza unei astfel de probleme trebuie sa fie luati in consideratie urmatorii factori:
o    destinatia cladirii si inaltimea ei;
o    caracteristica termica a cladirii;
o    existenta combustibilului gazos;
o    posibilitatea de degajare a noxelor.

No comments:

Post a Comment