Thursday, December 20, 2012

Panouri radiante

Panouri radiante


Principiul de functionare
Panourile radiante folosesc acelasi tip de radiatie precum soarele, radiatia infrarosu. Sunt doua moduri de transmitere a caldurii: radiatie (razele solare) si convectie (tendinta a doua obiecte alaturate de a-si media caldura una celeilalte).
Fata de celelalte sisteme obisnuite de incalzire prin convectie (calorifere, convectoare, etc.), panourile radiante emit radiatii infrarosii asemanatoare celor emise de soare si sobele de teracota producand caldura.
Ca si studio de caz avem urmatoarea situatie: atunci cand stam la soare ne incalzim repede, dar daca ne mutam la umbra avem senzatia ca este mai racoare, desi temperatura aerului este aceeasi atat in umbra cat si la soare. Acesta este si principiul de baza al panourilor radiante. Radiatia termica incalzeste obiectele care incalzesc la randul lor aerul prin convectie.
Astfel, initial se incalzesc obiectele din jur si peretii incaperii ceea ce ofera imediat dupa pornirea panoului o senzatie de confort crescut.  Chiar si corpul omenesc emite radiatii infrarosu in lungimea de unda 9-11µm. Pe acest principiu se bazeaza aparatele de vedere pe timp de noapte sau cele care creaza imaginea termica a unui obiect sau a unei persoane.

Caldura radiata este transmisa prin intermediul radiatiei in infrarosu, care este o radiatie electromagnetica a carei lungime de unda este mai lunga decat a luminii vizibile (400-700 nm) dar este mai scurta decat a microundelor. Procentul de radiere este de 93-95%, diferenta pana la 100% fiind caldura convectiva.
Producatorii de panouri radiante folosesc ca element de incalzire fibra de carbon, aceasta avand proprietati de emisivitate deosebite, rezistenta la utilizare si durata de viata foarte lunga. Radiatia infrarosie este directionata cu ajutorul unui deflector catre partea din fata a panoului. Aceasta atinge o temperatura de maxim 120 grade Celsius, nefiind periculoasa la atingere pe perioade scurte.

Avantaje panouri radiante
Cel mai important avantaj este eficienta incalzirii, eficienta ce ajunge pana la 99%. Nu vom intalni pierderi de caldura deoarece corpurile sunt incalzite inaintea aerului.
Efect benefic asupra sanatatii deoarece panourile imita incalzirea soarelui, functioneaza fara zgomot, nu genereaza curenti de aer deci nu ridica praful, nu usuca aerul, incalzire uniforma a spatiului
Nu necesita autorizatii nici proiecte ale instalatiilor, fara costuri de intretinere, durata de viata practic nelimitata.
Montaj simplu, rapid, fara mizerie. Se conecteaza la reteaua existenta de energie electrica.
Reglaj automat al temperaturii cu ajutorul termostatelor, independent in fiecare incapere.


No comments:

Post a Comment