Thursday, December 20, 2012

Hale | Incalzire conventionala sau cu sisteme radiante?




Dezavantajele incalziri conventionale (aer cald sau convectoare):

a) Inaltimea mare - avand inaltimi mari, care ajung si pana la 7m, intre 45% si 75% din volumul de aer este incalzit inutil, deoarece in general activitatea se desfasoara la o inaltime de maxim 2m de la sol. Aceasta este principala problema a incalzirii suprafetelor inalte cu sisteme clasice, prin convectie.
b) Distributia temperaturii – Temperatura se desfasoara neuniform, atat pe orizontala cat si pe vertical, ceea ce considera un dezavantaj major. In aceste cazuri apar zone neincalzite (acele zone departate de sursa de caldura).
c) Circulatia aerului – Aerul cald are tendinta de a se ridica, iar cel rece de a se cobora, acest lucru fiind daunator sanatatii datorita curentului de aer.
d) Circulatia prafului – Datorita ventilatoarelor (in cazul sistemelor cu aer cald) sau a circuitului ascendent/descendent a aerului (in cazul convectoarelor), praful este antrenat in permanenta, depozitandu-se.
e) Izolatia termica - a halelor si a salilor inalte in general este de multe ori precara. Chiar in conditiile unei izolatii bune, suprafetele foarte mari ale peretilor si a plafonului, suprafetele vitrate mari, usile ce access si lipsa izolatiei in sol, cauzeaza pierder insemnate de temperatura, comparatic vu birourile sau locuintele. 

De ce incalzirea cu panouri radiante marca Schwank este mai eficienta:
Noile directive europene impun cresterea performantelor energetice ale cladirilor pentru utilizarea rationala a energiei si protejarea mediului inconjurator.
Consumul de energie (electrica) in cazul utilizarii panourilor marca Schwank si a sistemelor radiante in general este cu pana la 40 % mai mic decat pentru sistemele cu convectie deoarece:
-      incalzirea se produce local, nu pentru intregul volum al incintei; efectul de incalzire se produce prin propagarea liniara a caldurii emisa de panouri (sub forma undelor in spectrul infrarosu) spre obiecte si persoane, pe care le incalzeste;
-      incalzirea este necesara numai pe durata programului de lucru, intrucat in 5 minute de la pornirea instalatiei se atinge 95% din puterea nominala. Posibilitatea folosirii unor termostate precise, programabile.
-      se poate realize incalzirea pe “zone” de lucru. Astfel, prin gruparea panourilor in cateva zone, se poate opri temporar incalzirea in ariile fara activitate umana, rezultand din nou importante economii.


Principalele avantaje ale sistemelor Schwank:
1.    Confort ridicat, datorita discretiei montajului
2.    Randament crescut cu pana la 40% fata de sistemele clasice;
3.    Sistemele radiante sunt silentioase
4.    Nu necesita intretinere.
5.    Siguranta in exploatare, datorita inexistentei unei surse de foc in incinta halei (centrala, arzator, etc..), sistem specific de protectie electrica (sigurante diferentiale), impamantare a carcaselor.
6.    Inexistenta noxelor coparativ cu sistemele cu ardere (gaz).
7.    Produs ecologic (nu degaja CO2).
8.    Temperaturile obtinute sunt adaptate necesitatilor pe zone de lucru si intervale orare;
9.    Incalzirea este practic instantanee, nu necesita pre-incalzire spatiului
10.  Durata mare de viata (nu exista piese in miscare), estimata la ~15-20 ani.
11.  Nu ocupa spatiu la sol, se pot muta/rearanja usor (ex. pentru spatii inchiriate). 

Consum: In functie de puterea instalata, izolatia termica a spatiului, temperatura interioara/exterioara si de frecventa de recirculare a aerului spre exterior, consumul de energie electrica poate varia in limitele 80-150W/m2/h.

Costuri de instalare si intretinere: pretul pentru intreg sistemul (fara manopera si cable de alimentare) este intre 8 - 15 €/m2 suprafata incalzita, in functie de puterea instalata si sistemul de control ales. Sistemul nu necesita intretinere periodica.

No comments:

Post a Comment