Thursday, December 20, 2012

Principii de transmisie a caldurii prin radiatia cu infrarosii




Sunt 3 principii de transmisie  a căldurii care se folosesc separate sau în combinaţii:
Convectie: transferul de căldură printr-un flux de lichid sau gaz încălzit în prealabil de către sursa de căldură
Conducţia: transferul de căldură prin contact direct între sursa de căldură şi obiectul care urmează să fie încălzită
Radiaţii: transferul de caldura prin radiatie emisa de un obiect adus la o temperatură care este mai mare decât cea a împrejurimilor sale; în acest fel obiectele din jur absorb radiaţii (a se vedea exemplul). Exemplu: soarele sau lămpile infraroşii. Aşa cum razele soarelui încălzeşte termic direct pământul, oamenii şi obiectele, lămpile infraroşii emit o astfel de energie care este absorbită în siguranţă şi imediat de suprafeţele reci.

SPECTRUL 
Partea infraroşu al spectrului de culori produce căldură. Surse cu infrarosu (sursele de căldură) radiaza energia lor în una sau mai multe lungimi de undă. Distribuţie spectrală de putere depinde de temperatură şi de proprietăţile emisive ale elementului radiant, razele infraroşii pot avea toate aceeaşi putere, dar au proprietati foarte diferite ca spectru de distribuţie.
Randament mare: În cazul sistemelor cu infraroşu randamentul este de 92% la energia transformată în radiaţii infraroşii şi, prin urmare, în energie termică.

Abilitatea de a orienta radiaţia: 
Ca şi în lumina, radiaţia nu este afectată de curenţii de aer şi nu există nicio pierdere de energie, iar căldura este aplicată acolo unde este nevoie.

Proiectul de instalare a tuburilor radiante
Curba de temperatură pe toate obiectele care urmează a fi încălzite trebuie să fie determinată, luând în considerare proprietățile lor specifice. De foarte multe ori acest lucru se probează în momentul instalării. De exemplu:trebuie să fie luate în considerare faptul că diferite părți ale unui obiect se comportă diferit atunci când este expus la radiații infraroșii. Un exemplu este  încălzirera unei  suprafete  de culori diferite (diferite culori absorb căldura în moduri diferite). Instalațiile descrise aici au toate cerințele individuale

No comments:

Post a Comment